Jubileumsseminarium

Med anledning av att Fysikersamfundet i år firar sitt 75-årsjubileum ordnas ett jubileumsseminarium lördag 29.10 lö 12-14 i Kaisa-salen (Fabiansgatan 30, 00100 Helsingfors). Temat för seminariet är “Allt är fysik”. Seminariet är öppet för alla. Meddela gärna intresse på Facebook-evenemanget så att vi kan uppskatta hur många som är på väg. Efter presentationerna bjuder vi på kaffe och kaka.

Med detta tvärvetenskapliga seminarium vill vi visa hur kunskaper från fysiken kan användas även utanför den akademiska forskningen och rentav utanför fysikens område.

Tema: “Allt är fysik”

Fysikutbildningen i Finland ger tillgång till en lång rad av verktyg för att lösa problem i vitt skilda former. Dagens fysiker och deras kunskaper är därför i stor grad eftertraktade även i till exempel den privata sektorn där de bland annat kan simulera mekaniska system, olika nätverkseffekter, värdepappersmarknader, medicinska applikationer, artificiell intelligens och maskininlärning, med mera. Därav det något lekfulla temat för seminariet: “Allt är fysik”.

Genom seminariet hoppas vi kunna belysa för den breda allmänheten hur fysikens arbetsmetoder används i vitt skilda sammanhang i många olika sektorer av samhället. Vi hoppas även samla forskare, lärare, studerande, andra fysiker med olika bakgrunder och andra intresserade så att ett utbyte av tankar och idéer i lediga former kan uppstå under seminariet.

Talare

Bekräftade talare är

Prof. Stefan Forss, FD i fysik, ledande forskare i säkerhets- och försvarspolitik, med inriktning på kärnvapen och vapenkontroll. Tidigare docent vid Försvarshögskolan, numera pensionerad.

“Anförandet bygger på några episoder från Stefan Forss tid som forskare på dåvarande Statens tekniska forskningscentral VTT:
– Missilförsvarsfrågan (“Star Wars”) och dess senare utveckling
– Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i april 1986 och Finlands “mobilisering” för att hantera följderna
– De s.k. Open Skies-förhandlingarnas dramatiska slutskede vintern 1992 då hela avtalet låg i vågskålen. Frågan om upplösningsförmågan hos observationsflygplanens kameror verkade omöjlig att lösa.”

Dr Juhani Koivisto, FD i matematik, FM i teoretisk fysik, Senior Risk Expert vid Nordea.

“Allt är fysik – banker, stresstest, och klimat. En inblick i riskhantering inom bankbranchen med fokus på stresstest med en klimat-twist.

Dr Jonas Frantz, FD i fysik, Lead Enterprise Architect vid Fortum.

“Jag börjar med att berätta om min akademiska bakgrund samt min karriär. Därefter berättar jag om företagsarkitektur och vad en företagsarkitekt gör. Till slut sammanfattar jag vilken nytta jag har av min bakgrund som fysiker i mitt arbete som företagsarkitekt.”

Årsfestmiddag

Jubileumsfirandet kulminerar i en årsfestmiddag för medlemmar, avecer och inbjudna gäster lördagen den 29.10 kl 18:00.
Middagen inkluderar tre rätter på Ravintola Sipuli (Kanalkajen 7, 00170 Helsingfors). Klädsel är högtidsdräkt eller mörk kostym.

Anmälan till årsfestmiddagen sker via detta formulär.

Anmälan är nu öppen och stängs torsdagen 20.10 kl 12.

Pris: 60€ (middagen är subventionerad med hjälp av bidrag från Otto A. Malms donationsfond)

Du bör ha betalat årsfestmiddagen till Fysikersamfundets konto senast 23.10.
Mottagare: FYSIKERSAMFUNDET I FINLAND
SWIFT/BIC: AABAFI22
IBAN: FI04 6601 0003 1268 77
Skriv “Årsfestmiddag, Förnamn Efternamn” i meddelandefältet.

Frågor om årsfestmiddagen riktas till Frans Graeffe <frans.graeffe@helsinki.fi>.

Jubileumskommittén

Ville Jansson <ordforande@fysikersamfundet.fi>
Christoffer Fridlund
Frans Graeffe